woensdag 24 april 2013

Werknemer moet op meerdere schaakborden tegelijk kunnen spelen

In het NRC van 17 april staat een interessant interview met Beatrice van der Heijden, hoogleraar ‘strategic human resource management’ aan de universiteit van Nijmegen. De strekking van het artikel is dat het investeren in de duurzame inzetbaarheid van werknemers loont. 

Volgens Van der Heijden beschouwen bedrijven 40-plussers vaak als oud. De hoogleraar vindt dit onzin en stelt dat vergrijzing een extra argument is voor bedrijven om te investeren in de inzetbaarheid en expertise van werknemers. Op de vraag of dit voor bedrijven wel loont zegt ze: ‘Het levert geld op!’

Werknemer moet ook investeren in inzetbaarheid 
Maar voor werknemers loont investeren in duurzame inzetbaarheid ook. Sterker nog, het is zelfs een noodzaak. Ik kan legio praktijkvoorbeelden noemen die deze notie ondersteunen. Neem bijvoorbeeld Anja, een secretaresse die ik een paar jaar geleden heb begeleid naar nieuw werk. Ze was slecht inzetbaar. Anja had lang bij dezelfde werkgever gewerkt. Op zich geen ramp, maar ze had zich daar niet echt doorontwikkeld. Ze had een achterstand qua opleiding.

Dit sluit aan bij wat Van der Heijden in het interview met het NRC zegt. Volgens haar is vooral de leerwaarde van een functie belangrijk. Zolang die er is, kan je prima langer in dezelfde functie blijven zitten.

Nieuwe uitgangspositie bij veroveren nieuw werk 
Anja heeft een nieuwe baan gevonden, maar het allerbelangrijkste is dat ik haar heb kunnen overtuigen om een hbo-opleiding te gaan volgen. Ze was midden dertig en had alleen een mbo-diploma. Daarmee zou ze op termijn alsnog in de problemen komen op de arbeidsmarkt. Ik sprak haar onlangs, ze vertelde me dat ze aan het eind van dit jaar door haar nieuwe werkgever wordt ontslagen. Ze zei ook dat ze heel blij is dat ze een hbo-opleiding voor managementassistent heeft gevolgd. Dit geeft haar een heel andere uitgangspositie bij het veroveren van nieuw werk.

Ik denk dat dit haar vast gaat lukken, maar zie nog wel een uitdaging. Ze zal weer moeten kijken hoe ze zich verder kan ontwikkelen. Ze moet haar blikveld verbreden want ze moet op meerdere schaakborden tegelijk kunnen spelen.

Lies Pol

(Realisatie: SCHERP! media)