zondag 16 juni 2013

Survival of the fittest

Werkzoekenden die employable zijn houden hun jacht op passend werk langer vol en gebruiken betere zoekstrategieën. Hierdoor hebben ze een veel grotere kans om ook echt een geschikte (nieuwe) job te vinden.

Dit is de verrassende conclusie van een proefschrift over routes naar passend (nieuw) werk waarop Jessie Koen cum laude promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam.
 
Aanpassingsvermogen
Een van de belangrijkste ingrediënten van employability bij het zoeken naar werk is aanpassingsvaardigheid. Koen schrijft:

‘Aanpassingsvermogen duidt op de wil en het vermogen van mensen om over hun loopbaanwensen en –mogelijkheden na te denken, doelen te stellen en acties te ondernemen om die loopbaandoelen te realiseren.’
 
Deze aanpassingsvaardigheid verbetert het zoekproces aanzienlijk. Mensen die employable zijn gebruiken betere zoekstrategieën en zijn beter in staat door te zetten bij tegenslag. Ook is de tevredenheid in een nieuwe baan groter; hierdoor nemen plezier en prestaties in het werk toe en neemt de kans op nieuwe werkloosheid af. 
 
Survival of the fittest op de arbeidsmarkt
Darwin zei het al in zijn Survival of the Fittest: niet de sterkste soort overleeft, maar de soort die zich het beste weet aan te passen. Dit blijkt dus ook van toepassing op de arbeidsmarkt.
 
Via deze link vindt u een goed leesbare samenvatting, hier het hele onderzoek. Een aanrader wanneer u uw eigen zoekstrategie scherp wilt stellen en houden!
 
(Realisatie: SCHERP! media)